Žaba češnjarka

Već treći projekat za redom koji kroz svoje aktivnosti za osnovni cilj ima istraživanje i prikupljanje distribucijskih, ekoloških i bioloških podataka na Balkanu za vrstu Pelobates fuscus u cilju zaštite vrste. Naime, ukupan areal vrste češnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja južnu granicu rasprostranjenja, a poznat je model po kojem su vrste na samom rubu rasprostranjenja najranjivije. Samo rasprostranjenje u Bosni i Hercegovini je ograničeno na njen sjeverni ravničarski dio, tzv. Posavinu, a bitno je istaknuti alarmantno stanje prirodnih staništa ove vrste koja su skoro u potpunosti uništena. Sa druge strane, češnjarka se pokazala vrstom koja se jako dobro adaptirala na antropogena straništa, ali i to ima svoje negativne strane.


 

Paradoks metamorfoze žabe češnjarke

Češnjarka (lat. Pelobates fuscus) je najrijeđa bosansko-hercegovačka vrsta žabe. Danju se zakopava u zemlju (fosorijalna vrsta), a na površinu izlazi noću i to samo kada je vlažno. Kožne žlijezde u situaciji opasnosti ponekada izlučuju obrambenu tekućinu koja miriše na bijeli luk. Zbog toga je i nazivamo češnjarka! Punoglavci su ekstremno veliki i mogu narasti čak i do 10 cm dužine. Međutim, tokom metamorfoze larve se preobrazuju se u žabice koje su dužine tek par centimetara. Osnovni cilj i temelj projekta jeste definisati distribuciju i odrediti reproduktivna staništa češnjarke u BiH.

Projekat se vrši u saradnji Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta/BHHU ATRA, a finansiran je od strane Rufford Small Grants Foundation i Herpetološkog Društva "Hyla".

Oficijalna stranica projekta: pelobates.com

Vrh