Šara poljarica: Hierophis gemonensis

Biosistematska pripadnost i taksonomija

Regnum/Carstvo: Animalia Linnaeus, 1758 -životinje
Phylum/Filum: Chordata Haeckel, 1874 - hordati
Subphylum/Potfilum: Vertebrata Lamarck, 1801 - kičmenjaci
Classis/Klasa: Reptilia Laurenti, 1768 – gmizavci

Ordo/Red: Squamata Opel, 1811 - ljuskaši
Familia/Porodica:  Colubridae Oppel, 1811 - zmije
Genus/Rod: Hierophis  Fitzinger, 1834
Species/Vrsta:  Hierophis gemonensis Laurenti, 1768 – šara poljarica

Sinonim: Coluber gemonensis Laurenti, 1768


Rasprostranjenost

H. gemonensis rasprostranjena je u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji  te zapadnoj i južnoj Grčkoj. Prisutna je na brojnim otocima u Jadranskom moru, a prisutna je i na Jonskim otocima i na otocima Euboa, Kytera, na Kritu i Karpatosu u Grčkoj. Vrsta je prisutna u krajnjoj sjeveroistočnoj Italiji, mada je potrebno potvrditi podatke s tog područja. Ova vrsta nastanjuje područja od nivoa mora do 1.400 m nadmorske visine.

U Bosni i Hercegovini naseljava mediteransko i submediteransko područje, do Jablanice.


Opis vrste

Odrasle jedinke šare poljarice su obično manje od 100 cm, ali neke su i do 130 cm.  H. gemonensis je vitka zmija sa glatkim ljuskama i jasno definisanom glavom. Ima izražene oči sa okruglom zjenicom. Maslinasto sive, sivo-smeđe ili žućkasto-smeđe je boje sa tamnim pjegama na prednjem dijelu tijela, koje su često odvojene sa svijetlim trakama, često nepravilne. Ostatak tijela obično ima pravilne uske svijetle i tamne pruge. Manje bijele tačkice često prisutne na rubovima nekih leđnih ljusaka. Ventralna strana je žućkasta ili bjelkasta sa tamnim mrljama na bočnim stranama vrata.


Stanište

Ova vrsta se pojavljuje u suhim, kamenitim predjelima, grmlju, makiji, otvorenoj šumi, vinogradima, maslinicima, seoskim vrtovima i ruševinama.


Životni ciklus

Ženke polažu četiri do deset ovalnih jajašca dimenzija oko 30 do 17 mm u gomilama. Zimi hiberniraju na mjestima poput pukotina u stijenama, rupa ili nekih građevina, a ponekad i po nekoliko zmija dijeli isto mjesto za hibernaciju.


Ugroženost i zaštita

Na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta, u kategoriji je najmanje zabrinjavajućih (LC-Least Concern). U nekim dijelovima svog rasprostranjena lokalno je ugrožava degradacija staništa zbog intenziviranja poljoprivrede, požara i zagađenja. Međutim, općenito nema većih prijetnji za ovu vrstu. Navedena je u Annex-u III Bernske konvencije, a prisutna je u mnogim zaštićenim područjima.

Prema Crvenoj listi faune FBiH, navedena je kao vrsta najmanje zabrinutosti (LC-“Least Concern”).


Autor teksta: Emina Sarač-Mehić, Msc


Citat: BHHU-ATRA (2020). Šara poljarica: Hierophis gemonensis. <http://bhhuatra.com> Bosansko-Hercegovačko Herpetološko Udruženje Atra. Preuzeto: <umetnuti datum>

Literatura

  • Arnold, N. & Ovenden, D. (2002). A Field Guide to the Reptiles and Amphibians of Britain and Europe. Glasgow: Harper Collins
  • Lelo, S., Zimić, A., & Šunje, E. (2016). Crvena lista gmizavaca (Chordata: Vertebrata: Reptilia) Federacije Bosne i Hercegovine. Prilozi fauni Bosne i Hercegovine, 12, 31-42.
  • Lelo, S., & Zimić, A. (2020). Herpetologija sa posebnim osvrtom na herpetofaunu Bosne i Hercegovine. Udruženje za inventarizaciju i zaštitu životinja, Ilijaš, Sarajevo.
  • Lymberakis P., & Rastko Ajtic R. (2009). Hierophis gemonensisThe IUCN Red List of Threatened Species 2009: e.T61510A12496555.  Downloaded on 11 February 2020.
  • The Reptile Database (2020). http://reptile-database.reptari um.cz/

Vrh