Kineska mekooklopna kornjača: Pelodiscus sinensis

Biosistematska pripadnost

Regnum/Carstvo: Animalia Linnaeus, 1758 -životinje
Phylum/Filum: Chordata Haeckel, 1874 - hordati
Subphylum/Potfilum: Vertebrata Lamarck, 1801 - kičmenjaci
Classis/Klasa: Reptilia Laurenti, 1768 – gmizavci

Ordo/Red: Testudines Batsch, 1788 – kornjače
Familia/Porodica: Trionychidae Fitzinger, 1826 – mekooklopne kornjače
Genus/Rod: Pelodiscus Fitzinger, 1835 – azijske mekooklopne kornjače
Species/Vrsta: Pelodiscus sinensis Wiegmann, 1835 – kineska mekooklopna kornjača


Rasprostranjenost

Pelodiscus sinensis je endemska vrsta Kine. Teško je utvrditi tačno nativno rasprostanjenje kineskih mekooklopnih kornjača zbog duge tradicije njihove upotrebe kao prehrambenih i ljekovitih sredstava, te zbog migracija. Izvan nativne Kine, jedinke, pa čak i populacije su zabilježene u velikom broju zemalja. Izvan Azije populacije ove vrste kornjače zabilježene su u Brazilu, Španiji, Guamu, SAD-u (Havaji), Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

U Bosni i Hercegovini je alohtona vrsta invazivnog karaktera, a poznata je sa područja Mostarskog blata i Bardače.


Opis vrste

Ženke mogu dostići do 33 cm dužine oklopa, dok manji mužjaci dostižu 27 cm, ali imaju duži rep od ženki. Imaju opnasta stopala za plivanje. Oklop nema rožnjate krljušti nego je kožnati i savitljiv, naročito sa bočnih strana. Centralni dio gornjeg oklopa ima sloj čvrste kosti ispod, kao i kod drugih kornjača, ali on nedostaje na vanjskim rubovima. Lagan i fleksibilan oklop im omogućuje da se lakše kreću u otvorenim vodama ili u blatnjavom jezerskom dnu. Oklop uglavnom preuzima ulogu disanja.

Imaju dug vrat i karakterističnu cjevastu njušku, te nemaju sposobnost uvlačenja glave u oklop. Karapaks je maslinaste boje i može imati tamne mrlje. Plastron je narandžasto-crveni, a može imati i velike tamne mrlje. Udovi i glava su maslinasto zeleni s dorzalne strane. Sa ventralne strane, prednji udovi su nešto svjetliji, a stražnji udovi narandžasto-crveni. Na glavi postoje tamne fleke i tamne crte koje polaze iz očiju. Vrat je pjegav i na ustima mogu biti male tamne linije. Par tamnih mrlja nalazi se ispred repa, kao i crna linija na stražnjoj strani svakog bedra.


Stanište

Žive u slatkoj i bočastoj vodi. Obitavaju u rijekama, jezerima, ribnjacima, kanalima i potocima s sporim strujama, a mogu se naći i u močvarama i odvodnim jarcima.


Životni ciklus

Ove kornjače postižu spolnu zrelost negdje između četvrte i šeste godine života. Pare se na površini ili pod vodom. Ženke odlažu 8–30 jaja u jednoj gomili i mogu odlagati dvije do pet gomila svake godine. Jaja se polažu u gnijezdo prečnika oko 76–102 mm. Jaja su okrugla i prečnika oko 20 mm. Izliježu se nakon perioda inkubacije od oko 60 dana. Prosječna dužina oklopa mladih jedinki je oko 25 mm, a širina je oko 25 mm. Spol mladih nije određen temperaturom inkubacije.


Ugroženost i zaštita

Prema IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta, P. sinensis je ranjiva vrsta (VU – Vulnerable) čijim populacijama prijeti gubitak staništa i masovno sakupljanje jedinki od strane ljudi za potrebe ishrane. Danas se uzgajaju milioni jedinki, posebno u Kini, za prehrambenu industriju i ekonomski je najvažnija kornjača u svijetu. Godišnja proizvodnja Pelodiscus sp. samo u Kini iznosi 340 000 t. Pelodiscus se koristi kao uzorni organizam za embriološke i fiziološke studije.

Vrsta je navedena kao NA-Not Aplicable na Crvenoj listi gmizavaca FBiH.


Autor teksta: Emina Sarač-Mehić, Msc


Citat: BHHU-ATRA (2020). Kineska mekooklopna kornjača-Pelodiscus sinensis. <http://bhhuatra.com> Bosansko-Hercegovačko Herpetološko Udruženje Atra. Preuzeto: 

Literatura

  • Asian Turtle Trade Working Group. 2000. Pelodiscus sinensis (errata version published in 2016). The IUCN Red List of Threatened Species 2000: e.T39620A97401140.  Downloaded on 11 February 2020.
  • Ernst, C.H.; & J.E. Lovich (2009). Turtles of the United States and Canada (2 ed.). pp. 639, 641.
  • Fritz, U., Gong, S., Auer, M., Kuchling, G., Schneeweiß, N., & Hundsdörfer, A. K. (2010). "The world's economically most important chelonians represent a diverse species complex (Testudines: Trionychidae: Pelodiscus)". Organisms Diversity & Evolution. 10 (3): 227–242.
  • Lelo, S., Zimić, A., & Šunje, E. (2016). Crvena lista gmizavaca (Chordata: Vertebrata: Reptilia) Federacije Bosne i Hercegovine. Prilozi fauni Bosne i Hercegovine, 12, 31-42.
  • Lelo, S., & Zimić, A. (2020). Herpetologija sa posebnim osvrtom na herpetofaunu Bosne i Hercegovine. Udruženje za inventarizaciju i zaštitu životinja, Ilijaš, Sarajevo.
  • Obst,  & Fritz J. (1998). Cogger, H. G.; Zweifel, R. G. (eds.). Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press. pp. 117–118.
  • The Reptile Database (2020): http://reptile-database.reptari um.cz/

Vrh