Okrugli stol između Vladinog i nevladinog sektora na temu: Biodiverzitet BiH i pitanje njegove zaštite

31 Jan 2018

U prvom dijelu programa svaki od učesnika NVO sektora je imao priliku da, kroz kratke uniformne prezentacije, predstavi rad svog udruženja dajeći svima osnovne informacije o načinu rada i funkcionisanju udruženja, te da predstavi projekte koje su vodili iz oblasti biodiverziteta u BiH, i da da osnovne informacije vezane za bazu podataka koje isti posjeduje/vodi i održava.

U drugom dijelu programa najprije nam se obratio Adi Habul iz Fonda za okoliš, a potom Azra Hajrudinović Velagić iz GIZ-a sa relevantnim informacijama glede uspostavljanja baze podataka o biodiverzitetu nakon čega je otvorena diskusija na sljedeće teme u okviru kojih prezentiramo i zaključke:

  1. Komunikacija NVO - vladin sektor: razmjena podataka, potrebe i problemi:  NVO sektor je zaključio da će u bliskom narednom periodu FMOIT-u podnjeti pismo inicijative o potrebama za formiranje/uspostavu Zavoda za zaštitu prirode u FBiH.
  2. Razmjena podataka o biodiverzitetu– mogući mehanizmi i riješenja: I Vlada i NVO sektor su pokazali spremnost za pokretanje zajedničkih sastanaka na tromjesečnoj bazi prilikom kojih bi pokušali detaljnije razraditi te početi sprovoditi mehanizme saradnje po pitanju problematike biodiverziteta FBiH. Zaključilo se da teme koje će biti rasprava dogovorenih sastanaka obuhvataju sljedeće problematike:

  • Zajednički rad dva sektora: razvijanje zajedničke vizije, misije, definisanje ciljeva i «win-win» opcija.

  • Registar nevladinog sektora koji se bavi istraživanjem i zaštitom biodiverziteta B&H.

  • Stavke memoranduma o saradnji FMOIT – Vladin sektor.

       3. Udruživanje NVO sektora: Prisutni predstavnici nevladinih udruženja su jednoglasno potvrdili da su zainteresirani za zvanično udruživanje NVO sektora kako bi podigli kompetencije zasebnoga rada na veći nivo.

Ovim putem se zahvaljujemo svim udruženjima i predstavnicima iz vladinog sektora na prisustvu i uspješno realizovanoj raspravi na okruglom stolu.

Objavio: Emina Zadnji update: 2018 Feb 03 16:50
Vrh