Terenska istraživanja na planini Prenj

08 Jul 2016

Od 06.07 do 08.07 obavljen je terenski rad na području planine Prenj  - mjesto najglasnije tišine. Berina, Gilles, Emina i Irhad su junaci ove priče. Početni plan da se autom dođe do Crnog polja (najlakši prilaz platou planine) nije uspio, jer je planinska cesta koja vodi do mjesta potpuno uništena najvjerovatnije uslijed strašnih nezakonitih aktivnosti: Teški kamioni koji sjeku i odnose šumu udubili su put kojim se ne može proći.

Nastupio je plan B: Nas četvero sa 10kg na leđima u prosjeku uputili smo se put Skoka da bi došli do Jezerceta - prelaz od 1400m nadmorske visine do platoa planine Prenja. Nelak zadatak naročito za naše biologe neplaninare, ali uspjeli smo došli do kućice Jezerce oko 22:00 u večernjim satima a terenska nastava započela je već u 02:00 ujutro na lokaciji Kopilice - jedan sat hoda od kolibe. Bez obzira na dobroj temperaturi i vlazi, vjerojatno zbog jačeg vjetra, jedinke crnog daždevnjaka nisu bile aktivne kao što smo se nadali. Uspjeli smo prikupiti 13. Nakon uzimanja uzoraka i prikupljanja potrebnih podataka vratili smo daždevnjake u prirodu.

Drugi dio dana proveli smo oko izvora vode i samog Jezerceta u potrazi za drugim vodozemcima i gmizavcima ... dobro je znati da su Ichtyosaura alpestris, Bombina variegata i Bufo bufo još uvijek tu. Također smo našli malog Natrix natrix u vodi, a dugo ga nismo vidjeli tamo. Kasnije u popodnevnim satima smo se preselili na lokaciju Podotiš, koji se nalazi ispod drugog najvišeg vrh ove prekrasne planine: Otiš (2097m). Nakon postavljanja logora i vatre imali smo nekoliko sati da večeramo i spavamo. Počeli smo s radnim aktivnostima na terenu u 04:00 ujutro, a uzorkovano je ukupno 20 jedinki.

Ostavili smo prekrasnu oazu planine Prenj s velikim uspomenama kao i uvijek ...

Sljedeća terenski rad: Crna Gora! Stay tuned ...

Planinska kućica Jezerce

 

Mali Natrix natrix

Berina i Gilles čilaju ispod endemske munike: Pinus heldreichii

U potrazi za vodozemcima oko Jezerceta

Gilles sa daždevnjacima

Gilles i Berina prikupljaju podatke

 

Objavio: Emina Zadnji update: 2018 Feb 03 16:50
Vrh