Terenske aktivnosti u Gorskom Kotaru

04 Jul 2016

U periodu 27.06 – 01.07 obavljene su terenske aktivnosti u sklopu projekta prenjskog alpskog dazedvnjaka gdje su posjecene dvije lokacije u Gorskom Kotaru u Hrvatskoj: podnozje Bijelih i Samarskih stijena. 

Teren su odradili Emina Šunje, Katarina Koller (HHD Hyla) I Gilles De Meertes, student iz Antwerpena (Belgija) koji radi magistarsu tezu na varijaciji toksina u populacijama daždevnjaka duz kompletnog areala distribucije ove podvrste. Gilles istrazuje i evolutivnu funkciju postojanja toxina : da li ove životinje proizvode i luše toksine kako bi se zaštitili od predatora ili od potencijalnih gljivičnih i bakterijskih infekcija, ili je možda oboje slučaj?  

Vremenski uslovi nisu bili povoljni za jednostavan nalazak jedinki pa je teren bio kontinuiran te se odvijao kako danju, tako i noću. Ukupno je nađeno 18 jedinki i sve su bile sakrivene u vlažnim panjevima šume Gorskog Kotara gdje su se povukle dok ne dođu povoljni kišni uslovi za njihov izlazak iz ovih skrovišta. Ne znamo da li je u pitanju početnicka sreća ili prirodni talenat ali nas Gilles je neumorno "prerovio" cijelu šumu u potrazi za malim crnim zmajevima te je nasao većinu jedinki te tako spasivši teren.

Prikupljni su DNK uzorci iz repića daždevnjaka, uzorci za skleretohronologiju (za odredjivnanje starosne strukture populacije) te su isprani želudci jedinki. Sadržaj želudaca će nam, pored prehrambenih navika, možda otkriti i porijeklo aktivnih substanci toksina. Postavljene su i klopke za insekte kako bi ustanovili “meni” dazdevnjaka. U sklopu termoregulacijske studije, postavljeni su agar modeli (koji simuliraju karakteristike koze dazdevnjaka) na različitim mikrohabitatima (mahovina, čumsko tlo, kamen, panjevi) kako bi se ustanovio gubitak/dobitak vode i temperatura koje bi jedinke postigle na tim mikrohabtatima u datim vanjskim uslovima sredine; ovo istraživanje će nam otkriti da li daždevnjaci mogu da se termoregulišu biranjem mikrolokacije na kojoj ce boraviti te na taj nacin biti u stanju osigurati sebi optimalne uslove za opstanak.

Navedene studije se nastavljaju duž kompletnog areala…stay tuned! 

Tim: Emina, Gilles i Katarina

Prikupljanje uzoraka za analizu DNK i starosne strukture populacija

Gilles i Katarina: Prikupljanje podataka

Klopke za insekte kako bi ustanovili "meni" daždevnjaka

Mjerene su temperature nađenih jedinki i substrata 

Agar modeli imitiraju kožu daždevnjaka - vidi tekst za detalje

Pejzaž Gorskog Kotara: Pogled sa Bijelih stijena

Objavio: Emina Zadnji update: 2018 Feb 03 16:50
Vrh