Učešće BHHU ATRA na IUCN regionalnoj radionici

21 Sep 2018

BHHU ATRA je učestvovala u regionalnoj radionici sa ciljem okupljanja nevladinih organizacija koje za cilj imaju konzervacijski uticaj na biodiverzitet u regionu. Predstavnik ispred organizacije bila je Ana Ćurić. Radionica se održala u Sarajevu, Hotel Hollywood, 11 – 12 Septembar 2018. godine te je održana od strane IUCN regionalni ured za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju (ECARO) i Udruge Hyla, finansirana od strane MAVA.

Cilj radionice je odžavanje i jačanje saradnje između regionalnih NVO koje rade na zaštiti prirode te stvaranje novih konekcija i budućih saradnji. Jedan od ciljeva bio je i predstavljanje regionalnih fondova GIZ i CEPF/Birdlife organizacija. Ove organizacije su se predstavile i voljne su pomoći u uspostavljanju jače saradnje NVO na dva načina: podržavanje putem postojećih fondova i pomoć pri potrebnoj edukaciji NVO.

Na radionici su učestvovali predstavnici 12 NVO iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, iz različitih područja djelovanja. Svi učesnici su u 10 minuta predstavili svoje organizacije, njihovo djelovanje, projekte, buduće ideje i potencijalne saradnje. Pored ovih organizacija učestvovali su predstavnici IUCN, CEPF/Birdlife i GIZ.

Jedan od glavnih rezultata radionice je formiranje liste NVO sa osnovnim podacima djelovanja svake organizacije kao i posebnih tehničkih i administrativnih poslova/sposobnosti/iskustava koje mogu biti od međusobne pomoći u planiranju regionalnih projekata i ostvarivanja bolje saradnje na istim.

Srdačno se zahvaljujemo organizatorima i kolegama na produktivnom sastanku.

Objavio: Emina Zadnji update: 2018 Sep 20 16:46
Vrh